Tips & Tools – Ag Eenzaamheid

SUPPORTER VAN JOUW LEVEN

ENKELE TIPS TEGEN
EENZAAMHEID

Gelukkig kan je helpen door een beetje van je tijd te schenken.

Doe de test

Tips

Tools voor volwassen begeleiders en jongeren

Denk niet dat je de wereld van de eenzaamheid kan redden door een aantal eenzamen samen te zetten. Niet elke eenzame kan uitdrukken wat hem of haar zo fundamenteel isoleert. Dat zal in een opgelegd koffiekransje ook niet lukken maar het is wel al een stap in de goede richting om toenadering te zoeken. ” 

Johanna Spaey, auteur van Kleine encyclopedie van de eenzaamheid  
Zeg ‘goeiedag’ of ‘hallo’

In het jachtige stadsleven gebeurt het maar al te vaak dat we vergeten ‘hallo’ of ‘goeiedag’ te zeggen tegen onze buren. In de hal, in de lift of op de trap, gewoon buiten op straat, bij de kruidenier of aan de tramhalte … We lopen elkaar voorbij zonder een groet of een woord. Toch gebeurt er iets heel bijzonders zodra we elkaar beginnen te begroeten. Het is alsof je een deur openzet voor je buurt, voor je wijk, en voor je het weet verandert je blik op het leven. Soms kan een heel klein gebaar, zonder enige verplichting, zomaar een glimlach doen ontstaan. Probeer het en je zal verrast zijn. En jouw buren ook.

Varieer je activiteiten

In je eentje kunnen zijn, is vaak een teken van een goede mentale gezondheid. Het laat je toe om te weten waar je staat en om jezelf terug te vinden. Toch is het een goed idee om je activiteiten te variëren. Het is bijvoorbeeld niet gezond om een hele dag tv te kijken.

RESPECTEER DE AFSPRAKEN

Hou je aan je afspraken, kom op tijd en zeg niet last-minute af. Je kan beter een betrouwbare, ietwat saaie vriend zijn die een keer per week tijd maakt voor de ander, ook al heb je niet veel te vertellen, dan iemand die af en toe komt aanwaaien en dan maanden niets meer van zich laat horen.

IDENTIFICEER JE BEHOEFTEN EN BESTRIJD NEGATIVISME

Probeer niet toe te geven aan negativiteit
Het is belangrijk om de oorzaak van je eenzame gevoelens te achterhalen en daar iets aan te doen.
Betrap jij jezelf erop de dingen negatief te bekijken? Sta dan even stil bij de situatie en durf ook naar de positieve kant te kijken.

SLAAP GENOEG EN EET GEZOND

Een slechte nachtrust heeft een negatieve impact op je humeur. Daardoor ontmoedig je anderen om contact met je op te nemen. Bovendien kan vermoeidheid ervoor zorgen dat je jezelf afsluit.
Goede voeding helpt dan weer om je fit en gezond te voelen. Zo ben je goed in je vel en ga je gemakkelijker contact leggen met anderen.

Wil je ook wat van je tijd schenken?

Aarzel niet om een vereniging te contacteren om te zien hoe jouw tijd hen kan helpen.

Een vereniging helpen
STEEK EEN HANDJE TOE

Kleine dingen doen zoals voor elkaar een vuilniszak buitenzetten, nu en dan de post uit de brievenbus halen, iets van de winkel meebrengen als je elkaar al wat beter kent … Het is een klein gebaar dat jou weinig moeite kost. Voor iemand die
zich eenzaam voelt daarentegen, kan het een wereld van verschil betekenen.

LUISTER EVEN NAAR ELKAAR

Iemands isolement doorbreken, begint met een luisterend oor. Iemand even je aandacht geven, zonder vooroordelen, zonder dingen te forceren… Reik iemand de hand en laat die persoon naar je toekomen. Eenzaamheid heeft een vernietigende impact op iemands zelfbeeld: aarzel niet om je gesprekspartner meermaals te zeggen dat hij het verdient om gehoord te worden. Een klein gebaar, een blik, een glimlach… Door wat tijd vrij te maken, vergroot je iemands gevoel van eigenwaarde en help je hem uit zijn isolement te komen.

OMRINGD MAAR NIET ALLEEN

Het voorspelbare zelfhulppakket voor eenzamen – ‘Ga bij een wandelclub of koor, volg een avondcursus, probeer Tinder’ – gaat ervan uit dat mensen het aan zichzelf te wijten hebben of wat meer moeite moeten doen als ze niet graag alleen zijn. Laat je niet wijsmaken dat je alles kunt reduceren tot sociale eenzaamheid en dat jezelf omringen met anderen de pijn doet verdwijnen

VRAAG ELKAAR OM HULP

Aarzel niet om elkaar om hulp te vragen. Dat is vaak niet alleen nodig, het is ook een prima aanleiding om het ijs te breken. Door iemand om hulp te vragen, breng je hem in beweging en geef je hem een actieve rol. Zoals in: “Zou je voor mij een postpakket in ontvangst willen nemen? Ik ben namelijk de hele dag op kantoor en kan niet opendoen voor de postbode. Je zou er mij een groot plezier mee doen!”.

Durf anderen te benaderen

Het lijkt gek maar veel mensen geven toe dat ze hun buren niet durven ‘lastigvallen’ – al is het maar om hallo te zeggen – uit angst om hen te storen of af te schrikken. En dat geldt in de twee richtingen: van een jongere ten opzichte van een oudere, en omgekeerd. De angst voor elkaar is wederzijds.

WEES LIEF VOOR JEZELF

Het is een vicieuze cirkel: hoe meer jij jezelf isoleert, hoe lager je zelfbeeld… en omgekeerd. Daarom is het cruciaal dat je goed voor jezelf zorgt voor je met anderen contacten aanknoopt. Maak een lijstje van wat je fysiek en emotioneel plezier doet in je dagelijkse leven. Vergeet daarbij ook niet de kleine pleziertjes. En ga ermee aan de slag! Boost ook je zelfvertrouwen door al je positieve eigenschappen voor jezelf op een rijtje te zetten.

Wees geduldig

Iemand dwingen om uit zijn isolement te komen, is zelden een goed idee. Een persoon die zich eenzaam voelt, heeft motivatie nodig. Nodig hem uit om uit zijn schulp te komen en deel te nemen aan activiteiten. Laat je niet ontmoedigen als je uitnodiging wordt afgewezen. Geduldig zijn is dus de boodschap. Als iemand volgens jou erg diep zit in zijn vereenzaming, dan kan je voorstellen om erover te praten met een arts.

Word elkaars ‘hoeder’

Wees alert. Het is belangrijk om oog te hebben voor je omgeving. Merk je op dat er mensen in jouw buurt of kennissenkring eenzaam zijn of erg geïsoleerd leven, vraag jezelf af hoe je kan helpen. Wat is de concrete behoefte van deze mensen? Onderschat nooit de kracht van empathie!

“Veel van mijn patiënten waren zo vereenzaamd dat ze het noorden helemaal kwijt waren. Gek genoeg volstaat vaak een klein duwtje in de rug of een degelijke ondersteuning om hen weer op het goede pad te brengen.”

Zoé Dewinter, klinisch psycholoog

Tools voor volwassen begeleiders en jongeren

Teveel jongeren kampen met depressieve gevoelens, vaak gelinkt aan eenzaamheid.
Er wordt echter zelden gesproken over eenzaamheid of depressie.
Om eenzaamheid en depressie uit de taboesfeer te halen, ontwikkelden Uitgeverij Averbode en Ed TV, met de steun van AG en Te Gek!?, materiaal om het bespreekbaar te maken.
Ontdek , zowel voor jongeren als voor volwassen begeleiders, de educatieve fiches, alsook de fictiereeksen in videoclip formaat.

Sombere gedachten en depressie

EENZAAMHEID OP SCHOOL. ZO PAK JE HET AAN.