SAMEN TEGEN EENZAAMHEID
Eenzaamheid treft bijna één op de twee mensen in België. AG strijdt al meer dan 20 jaar tegen dit probleem dankzij talrijke initiatieven: financiële en logistieke steun aan verenigingen, begeleiding van ouderen, organisatie van sportevenementen en zelfs een gepersonaliseerd programma voor werknemers met een burn-out. Met één enkel doel: een sociaal netwerk uitbouwen en een glimlach toveren op het gezicht van mensen die eenzaam zijn.
de initiatieven van AG te ontdekken.
Allen tegen eenzaamheid
Familie terugzien, bijpraten met vrienden, een ploegsport beoefenen, … Nu de maatregelen rond de lockdown geleidelijk aan versoepelen, wordt dit alles binnenkort mogelijk. Toch zal dat niet het geval zijn voor bijna één op twee Belgen: 46% van de bevolking voelt zich ook buiten de lockdown soms tot bijna altijd eenzaam.
Bij AG strijden we al bijna 25 jaar tegen eenzaamheid. Deze problematiek maakt integraal deel uit van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Niemand zou eenzaam mogen zijn, tenzij dat een bewuste keuze is natuurlijk. Iedereen moet voluit kunnen leven. Daarom doen we er alles aan – op alle niveaus – om ondersteuning te bieden aan mensen die nood hebben aan sociaal contact.
Duurzaam engagement in de strijd tegen sociale uitsluiting
Het verenigingsleven en tal van organisaties strijden actief tegen sociale uitsluiting en isolement. Ze organiseren bijeenkomsten en evenementen zodat jongeren of volwassenen die in een precaire situatie leven of zich geïsoleerd voelen een sociaal netwerk kunnen uitbouwen. Tien jaar geleden hebben we ons programma ‘Solidarity‘ ontwikkeld om concrete partnerschappen op te zetten met deze verenigingen. Wij verlenen financiële en logistieke steun op lange termijn zodat ze hun opdracht zo goed mogelijk kunnen uitvoeren.
Technologie om ouderen uit hun isolement te halen
Ouderen voelen zich eenzaam tijdens de coronacrisis. Het gebrek aan contact met familie en vrienden werkt op hun moraal. Ze voelen zich opgesloten tussen hun vier muren.
Gelukkig biedt technologie een oplossing: via tablets kunnen ze videobellen met hun geliefden. Dit vervangt natuurlijk niet het menselijke contact, maar zo zien ze wel een bekend gezicht, kunnen ze een babbeltje slaan en hun isolement doorbreken. Dankzij Phil at Home, een dienst die we sinds 2019 aanbieden, kregen heel wat senioren een tablet en een woordje uitleg over het gebruik ervan.
Het is een gemakkelijke en snelle manier van communiceren om sociale interactie te ondersteunen, vooral in deze moeilijke tijden.
Ontdek onze ambassadeurs
Wannes woont pas in een nieuwe buurt en gaat op bezoek bij een eenzame buurman om een babbeltje te slaan. Samen een ijsje eten was een heel leuke ervaring en opende de weg voor een aangename kennismaking. Nog doen: het deed de buurman zichtbaar deugd!
Onze ambassadeursWil je ook wat van je tijd schenken?
Aarzel niet om een vereniging te contacteren om te zien hoe jouw tijd hen kan helpen.